Пагубно е въздействието на памперсите за еднократна употреба върху околната среда!

Няма широко достъпни опции за рециклирането на еднократните пелени! Към тях се добавят и опаковките им, кърпички за еднократна употреба и торби за боклук. Така памперсите и опаковките им се озовават в сметище, където ще седят около 500 години!

Еднократните пелени и опаковката им съдържат пластмаса , която ще отиде на сметището и във водната система!

Къде попада фекалната маса?

Според указанията за употреба на еднократните пелени, фекалната маса трябва да се отстрани в тоалетната чиния, преди да се изхвърлят, но въпреки това по-малко от половин процент отпадъци от еднократните пелени отиват в канализацията.

Еднократните пелени са третият по големина консуматор на сметищата и представляват 4% от твърдите отпадъци. В домакинство, което използва еднократни пелени, те съставляват 50% от боклука.

Еднократните пелени създават 60 пъти повече отпадъци и за производството им се изразходват 20 пъти повече суровини, като нефт и дървесина.

Производството и употребата на еднократни пелени изисква 2.3 пъти по-голям разход на вода от многократните.

Над 136 кг. дървесина, 23 кг. петролни продукти и 9 кг. хлор се изразходват годишно за производството на еднократни пелени за ЕДНО БЕБЕ.

През 1991 г. е направен опит за рециклиране на еднократни пелени в Сиатъл, включващ 800 семейства, 30 детски градини, 1 болница и предприятие за рециклиране, за период от една година. Заключението на Проктър&Гембъл е, че рециклирането на еднократни пелени не е икономически осъществимо по никой параграф. 

В домакинство, което използва еднократни пелени, те съставляват около 70% от боклука.

В допълнение към отпадъците, има и други въздействия върху околната среда от памперса за еднократна употреба.

Пелена за еднократна употреба е изработена от дървесна маса и синтетични материали. Абсорбиращото ядро ​​обикновено е направено от дървесна маса и натриев полиакрилат, с вътрешен слой от полипропилен (и евентуално аромати).
Самото производство на дървесна целулоза използва много вода и създава допълнителни отпадъци, които трябва да бъдат третирани на място. Някои от по-екологичните пелени за еднократна употреба са направени от растителен материал (като пшеница или царевица).
Повечето (но не всички) пелени за еднократна употреба са избелвани в процеса, за да станат бели.
Голяма част от популярните марки за памперси за еднократна употреба се правят тук в САЩ или в близкото Мексико, но някои марки заявяват, че са изработени от домашни и вносни материали. Трябва да вземете предвид транспортните и петролните въздействия за транспортиране на суровините и крайния продукт.
Както можете да видите, има много други фактори, участващи в производството и дистрибуцията на памперс за еднократна употреба, който създава неизмеримо въздействие върху околната среда. Не всички пелени за еднократна употреба ще имат еднакво въздействие върху околната среда.

Източник : https://mother-ease.com/blogs/bump-bottom-beyond

error: Content is protected !!