Колко пелени да купя?

Новородените бебета имат нужда да се сменя пелената на 2-3 часа. За 24 часа това прави 8-10 пелени. Затова е оптимално да имате около 20 пелени за новородени и около 24 за деца до 15 кг.

Подложките са многопластови, съхнат по-бавно и е добре да имаме повече бройки, отколкото наличните ви пелени.

Какви пелени да избера?

Най-простият отговор е да се съобразите с възрастта на детето и вашите предпочитания!

През различните периоди на растеж, детските нужди са различни.

✔ За новородени, когато детето предимно спи – най-подходяща е пелената за Новородени. Тези пелените са специално проектирани да обгръщат добре детското кръстче посредством велкро лепенки и прилепват добре около крачетата с добавеният – двоен маншет. По дължината на цялата пелена е добавена веревна лента за допълнителна защита. Дълбочината на пелената е с регулируема, посредством няколко реда копчета.

✔ Впоследствие детето започва да се обръща, лази и ходи. Понякога смяната на пелената става трудна и тогава е подходящ по-бързият вариант.

Най-лесният вариант за ползване на пелени е тип “Всичко в едно”. При тях подложките са пришити в пелената и се слагат и свалят по-бързо, Това прави тези пелени особено подходящи, ако детето се гледа от детегледач, който “няма какво да обърка” при поставянето на пелената.

✔ За нощна пелена, е добре да се ползва пелени с двоен маншет около крачетата. Когато бебето спи или е леглано настрана, пелената е под наклон, а двойният маншет спомага за доброто прилепване на пелената около крачетата. Друго предимство, е че тази пелена позволяват поставянето на повече подложки, а мекият полар държи кожата на бебето суха.

Пелените от тип “горни гащи”, представляват непромокаем, ламиниран плат, който се ползва с други подложки или материи, които попиват течността! Това ги прави особено практични и издържливи, тъй като могат те съхнат най-бързо и може да се сменя само подложката или попивната част на пелената. С това се удължава и живота на пелената. Тези пелени са най-подходящи и за дълги ваканции, тъй като съхнат най-бързо от всички!

✔ Пелените от тип “Джоб” са подходящи да се използват и като бански. При тях мекият полар, който се допира до кожата на бебето, пропуска течността в една посока към подложката и държи кожата на бебето суха. Много често майките слагат подложката извън джоба, за да ползват външната част многократно.

Какви подложки да избера?

Подложките имат размер - размер новородени и универсален размер!
Подложките може да са направени от естествени материи - памук, коноп, бамбук, вълна, тензух, бархет, хавлия..
и полиестерни материи - микрофибър, въгленова подложка. 
Всеки вид има предимства и недостатъци!

🌱 Естествените материи се характеризират с бърза попиваемост, но и държат усещане за мокрост. Поради тази причина са много подходящи когато приучаваме детето да ползва гърне и да се ползват като "преходни гащи!" Тези подложки, трябва да се сменят по-често, сравнено с изкуствените материи, и не са подходящи за непосредствен контакт за през нощта! Ако детето изкара дълги часове с подложка от естествени материи е възможно да получи зачервяване и обриви, поради усещането за мокрота! 
 ☂  Изкуствените материи -
Въгленова, бамбукова подложка изработена от комбинация от полар и микрофибър, обработени с бамбуков въглен. Бамбуковият въглен се характерезира с антибактериални и изключителни влагопоглъщащи свойства. Поради това тази подложка е подходяща за ползване през нощта. Нарича се бамбукова, защото се използва - антибактериална. Предлагаме е в два варианта - права и релефна, двойно-маншетна. Прекрасното при нея е, че не се виждат петна, защото е тъмна. 
Микрофибърни подложки - евтини и практични. Неудобството при тях е че не трябва да се поставят в директен контакт с кожата на детето. Може да се постави някаква друга попивателна материя отгоре или да се поставят в пелена тип "Джоб". 

Колко дълго издържат многократните пелени?

Можете да си изгледате детето с набор от многократни пелени на SevismileАко се грижите за тях правилно, пелените ще да се ползват и за второ и дори трето дете!
Времето на живот на пелената зависи от следните променливи:
 - Колко многократни пелени имате - което определя колко често те ще бъдат прани.
 - Добавки за пране - в някои прахове се ползват избелители, ензими, омекотители които са разрушителни за ламиниращото, непромокаемо покритие на пелените и не е препоръчително да се използват.
 - Метод на сушене (простор или сушилня). Сушилнята износва по-бързо пелените, тъй като удря памучните влакна от пелените и е това, което намирате във филтъра за мъх.
 - Оборотите на пералнята. За предпочитане е да се ползват ниски обороти. Друго предимство, е че ластиците не се разтягат.

Многократните пелени могат да се ползват и като бански. Най-подходящите модели са пелена тип “горни-гащи” или “джоб”, без подложка вътре.

на басейн

Как се слага пелена за многократна употреба?

При поставяне на пелената е важно да обърнете внимание на:

 • да няма дупки или пролуки около краката. – Това може да означава, че пелената е твърде голяма. Регулирайте пелената за нарастване на отворът на крачетата, до по-малък размер и опитайте отново.
 • твърде хлабаво около кръста. Може да забележите изтичане около корема или гърба, ако не е добре прилепнала пелената около кръста. Пелената трябва да е плътна, но не прекалено стегната. Трябва да можете лесно да поставите един пръст, без много усилия.
 • ползва се от момче или момиче. Момчетата са склонни да се уринират отпред или отгоре на пелената. Момичетата са склонни да се подмокрят в средата на пелена. Може да се наложи да коригирате абсорбиращите слоеве или да добавите допълнителна вложка, където най-много се нуждаят от нея.
 • Ритане с крачетата. Някои бебета подритват повече, отколкото други. Уверете се, че пелената ви е поставена в гънките за крака, където е естествената линия за бельото. Ако се случи да се получат пролуки когато бебето се движи е възможно да има протичане.

Може ли многократната пелена да бъде прекалено стегната?

Пелените може да оставят лека, червена марка върху крачетата или талията на детето ви, както оставят следи еластичните чорапи или бельото. Марките, не трябва да са дълбоки или да причиняват болка. Ако изглежда, че може пелената, да е твърде стегната, опитайте се да е разхлабите малко.

Що се отнася до двигателното развитие – ако можете относително лесно да събирате коленцата му и да ги допирате без много натиск, не ограничават движението (ако бебето е под 6 месеца, е важно да се прави това “упражнение” много внимателно).

Трябва ли да използвам пелени за новородени? Съществуват пелени с универсален размер.

Да! Пелените за новородени са предназначени за новородени и предоставят най-доброто прилепване а оттам и предотвратяване на течовете. Една майка в следродилен период, се нуждае от надеждни пелени, а не да се тревожи от всевъзможните им варинти.
Пелените за новородени Sevismile са специално проектирани с велкро лепенки около кръста, за да прилепват добре, а около крачетата има двоен маншет. По дължината на цялата пелена е добавена веревна лента за допълнителна защита от протичане. Дълбочината на пелената е с регулируема, посредством няколко реда копчета. 

Кое закопчаване е по-добро копчета или е велкро лепенки?

Велкро лепенките са лесни за употреба. Не е нужно да мислите на кое щракване трябва да е бебето и не трябва да включвате осветлението посред нощ, за да видите вашите щраквания. Някои родители твърдят, че пелените с велкро-лепенки се свалят от по-големите деца, което е вярно!
Копчетата се запазват по-добре в дългосрочен план. Също така има няколко сантиметра пространство между всяко щракване на талията (на повечето пелени) и понякога вашето дете е точно в средата. 
От моя опит, за новородени деца е по-подходящо велкро закопчаването а за по-големи деца, препоръчвам копчета. 

error: Content is protected !!