Какъв перилен препарат да ползвам?

Не използвайте перилни препарати с високо съдържание на сапун или които съдържат повече от 15% сапун!

Не ползвайте омекотители за тъкани, които покриват тъканта и намаляват абсорбцията.
Не използвайте белина – тя раздробява влакната и значително ще съкрати живота на вашите пелени. Възможно е и да раздразни кожата на вашето бебе.

Не добавяйте средства за изплакване, сапунени люспи, лимонена киселина, омекотители за вода или ензимни прахове!

Не ползвайте 100% детергенти от растителен произход (често концентрирани)!

По-голямо количество перилни препарати могат да причинят остатъците му след изплакване и да възпрепятстват попивателната способност на на пелените.

Как да изпера многократните пелени?

Изключително кърмените бебета (или бебета изцяло на кърма) имат водоразтворими екскременти и техните пелени се изтръскват в тоалетната чиния. При захранените бебета правим същата процедура т.е твърдите частици се отстраняват в тоалетната чиния, но и пелената се препира.
Следва съхранение или пране на събраните пелени. Можете да съхранявате пелените в кофа с капак, торба за съхранение или леген.
Пелените не се накисват.
Желателно е да перете замърсените пелени поне през ден.
Можете да перете всички видове пелени, подложки и гащички заедно. Подложките позволяват пране, на значително по-висока температура до 90 градуса.
Ако ползвате пелени с велкро лепенки, е необходимо да залепяте лепенките навътре преди пране. Така ще предотвратите залепянето на пелените една в друга и ще удължите живота им.

Пране с пералня

Използвайте достатъчно вода. “Еко” програмите, които перат с по-малко вода, не са подходящи за пелени.
Използвайте стандартно количество прах за пране и винаги пускайте допълнително изплакване.
Препоръчително е оборотите на центрофугата да не надвишават 800, за да не се разтегнат ластиците им. 
Пелените не се гладят.
Ако трябва да използвате крем против подсичане, ползвайте еднократна подложка между бебето и пелената, за да не намалите попивателната способност на пелената.За дезинфекция на пелените може да използвате специален дезефектант за пелени или безхлорна белина но това не е задъжлително и може да не се прави всеки път.

Сушене

Можете да ги сушите пелените на простор или в сушилня, на ниска температура. Най-щадящо за пелените е сушенето на слънце. Слънчевата светлина съдържа ултравиолетови лъчи, които имат антибактериално действие и избелват петната. Когато изсушаването навън не е възможно, тогава е възможно да използвате простор или сушилник.

Не сушете пелените в сушилня с висока температура и не ги поставяйте директно върху отоплителен уред. Високата температура може да повреди водоустойчивото покритие и те да започнат да пропускат.

При въртеливото действие на сушилнята се получава допълнително износване на пелените, което намалява продължителността на живота им!

Самото водоустойчиво покритие изсъхва много бързо, тъй като нямат абсорбиращи части. Подложките са изработени от няколко пласта попивен плат, който задържа влагата, и затова съхнат бавно. Те достигат максималната си попивност след няколко изпирания.

Сушене на слънце

  • Екологично чист начин да подсушите пелените
  • Икономичен начин за пране
  • Пелените запазват по-дълъг живот
  • Слънцето естествено премахва петна
  • Птиците могат да “тестват” пелените ви


error: Content is protected !!