Често срещани въпроси за многократните пелени

Колко пелени да купя?

Новородените бебета имат нужда да се сменя пелената на 2-3 часа. За 24 часа това прави 8-10 пелени. Затова е оптимално да имате около 20 пелени за новородени и около 24 за деца до 15 кг.

Подложките са многопластови, съхнат по-бавно и е добре да имаме повече бройки, отколкото наличните ви пелени.

Какви пелени да избера?

Най-простият отговор е да се съобразите с възрастта на детето и вашите предпочитания!

През различните периоди на растеж, детските нужди са различни.

✔ За новородени, когато детето предимно спи – най-подходяща е пелената за Новородени. Тези пелените са специално проектирани да обгръщат добре детското кръстче посредством велкро лепенки и прилепват добре около крачетата с добавеният – двоен маншет. По дължината на цялата пелена е добавена веревна лента за допълнителна защита. Дълбочината на пелената е с регулируема, посредством няколко реда копчета.

✔ Впоследствие детето започва да се обръща, лази и ходи. Понякога смяната на пелената става трудна и тогава е подходящ по-бързият вариант.

Най-лесният вариант за ползване на пелени е тип “Всичко в едно”. При тях подложките са пришити в пелената и се слагат и свалят по-бързо, Това прави тези пелени особено подходящи, ако детето се гледа от детегледач, който “няма какво да обърка” при поставянето на пелената.

✔ За нощна пелена, е добре да се ползва пелени с двоен маншет около крачетата. Когато бебето спи или е леглано настрана, пелената е под наклон, а двойният маншет спомага за доброто прилепване на пелената около крачетата. Друго предимство, е че тази пелена позволяват поставянето на повече подложки, а мекият полар държи кожата на бебето суха.

Пелените от тип “горни гащи”, представляват непромокаем, ламиниран плат, който се ползва с други подложки или материи, които попиват течността! Това ги прави особено практични и издържливи, тъй като могат те съхнат най-бързо и може да се сменя само подложката или попивната част на пелената. С това се удължава и живота на пелената. Тези пелени са най-подходящи и за дълги ваканции, тъй като съхнат най-бързо от всички!

✔ Пелените от тип “Джоб” са подходящи да се използват и като бански. При тях мекият полар, който се допира до кожата на бебето, пропуска течността в една посока към подложката и държи кожата на бебето суха. Много често майките слагат подложката извън джоба, за да ползват външната част многократно.

Какви подложки да избера?

Подложките имат размер - размер новородени и универсален размер!
Подложките може да са направени от естествени материи - памук, коноп, бамбук, вълна, тензух, бархет, хавлия..
и полиестерни материи - микрофибър, въгленова подложка. 
Всеки вид има предимства и недостатъци!

🌱 Естествените материи се характеризират с бърза попиваемост, но и държат усещане за мокрост. Поради тази причина са много подходящи когато приучаваме детето да ползва гърне и да се ползват като "преходни гащи!" Тези подложки, трябва да се сменят по-често, сравнено с изкуствените материи, и не са подходящи за непосредствен контакт за през нощта! Ако детето изкара дълги часове с подложка от естествени материи е възможно да получи зачервяване и обриви, поради усещането за мокрота! 
 ☂  Изкуствените материи -
Въгленова, бамбукова подложка изработена от комбинация от полар и микрофибър, обработени с бамбуков въглен. Бамбуковият въглен се характерезира с антибактериални и изключителни влагопоглъщащи свойства. Поради това тази подложка е подходяща за ползване през нощта. Нарича се бамбукова, защото се използва - антибактериална. Предлагаме е в два варианта - права и релефна, двойно-маншетна. Прекрасното при нея е, че не се виждат петна, защото е тъмна. 
Микрофибърни подложки - евтини и практични. Неудобството при тях е че не трябва да се поставят в директен контакт с кожата на детето. Може да се постави някаква друга попивателна материя отгоре или да се поставят в пелена тип "Джоб". 

Колко дълго издържат многократните пелени?

Можете да си изгледате детето с набор от многократни пелени на SevismileАко се грижите за тях правилно, пелените ще да се ползват и за второ и дори трето дете!
Времето на живот на пелената зависи от следните променливи:
 - Колко многократни пелени имате - което определя колко често те ще бъдат прани.
 - Добавки за пране - в някои прахове се ползват избелители, ензими, омекотители които са разрушителни за ламиниращото, непромокаемо покритие на пелените и не е препоръчително да се използват.
 - Метод на сушене (простор или сушилня). Сушилнята износва по-бързо пелените, тъй като удря памучните влакна от пелените и е това, което намирате във филтъра за мъх.
 - Оборотите на пералнята. За предпочитане е да се ползват ниски обороти. Друго предимство, е че ластиците не се разтягат.

Многократните пелени могат да се ползват и като бански. Най-подходящите модели са пелена тип “горни-гащи” или “джоб”, без подложка вътре.

на басейн

Как се слага пелена за многократна употреба?

При поставяне на пелената е важно да обърнете внимание на:

 • да няма дупки или пролуки около краката. – Това може да означава, че пелената е твърде голяма. Регулирайте пелената за нарастване на отворът на крачетата, до по-малък размер и опитайте отново.
 • твърде хлабаво около кръста. Може да забележите изтичане около корема или гърба, ако не е добре прилепнала пелената около кръста. Пелената трябва да е плътна, но не прекалено стегната. Трябва да можете лесно да поставите един пръст, без много усилия.
 • ползва се от момче или момиче. Момчетата са склонни да се уринират отпред или отгоре на пелената. Момичетата са склонни да се подмокрят в средата на пелена. Може да се наложи да коригирате абсорбиращите слоеве или да добавите допълнителна вложка, където най-много се нуждаят от нея.
 • Ритане с крачетата. Някои бебета подритват повече, отколкото други. Уверете се, че пелената ви е поставена в гънките за крака, където е естествената линия за бельото. Ако се случи да се получат пролуки когато бебето се движи е възможно да има протичане.

Може ли многократната пелена да бъде прекалено стегната?

Пелените може да оставят лека, червена марка върху крачетата или талията на детето ви, както оставят следи еластичните чорапи или бельото. Марките, не трябва да са дълбоки или да причиняват болка. Ако изглежда, че може пелената, да е твърде стегната, опитайте се да е разхлабите малко.

Що се отнася до двигателното развитие – ако можете относително лесно да събирате коленцата му и да ги допирате без много натиск, не ограничават движението (ако бебето е под 6 месеца, е важно да се прави това “упражнение” много внимателно).

Трябва ли да използвам пелени за новородени? Съществуват пелени с универсален размер.

Да! Пелените за новородени са предназначени за новородени и предоставят най-доброто прилепване а оттам и предотвратяване на течовете. Една майка в следродилен период, се нуждае от надеждни пелени, а не да се тревожи от всевъзможните им варинти.
Пелените за новородени Sevismile са специално проектирани с велкро лепенки около кръста, за да прилепват добре, а около крачетата има двоен маншет. По дължината на цялата пелена е добавена веревна лента за допълнителна защита от протичане. Дълбочината на пелената е с регулируема, посредством няколко реда копчета. 

Кое закопчаване е по-добро копчета или е велкро лепенки?

Велкро лепенките са лесни за употреба. Не е нужно да мислите на кое щракване трябва да е бебето и не трябва да включвате осветлението посред нощ, за да видите вашите щраквания. Някои родители твърдят, че пелените с велкро-лепенки се свалят от по-големите деца, което е вярно!
Копчетата се запазват по-добре в дългосрочен план. Също така има няколко сантиметра пространство между всяко щракване на талията (на повечето пелени) и понякога вашето дете е точно в средата. 
От моя опит, за новородени деца е по-подходящо велкро закопчаването а за по-големи деца, препоръчвам копчета. 

За многократните пелени Sevismile

Пелените Севисмайл се създадоха от нуждата. Нуждата да имам качествени и достъпни пелени, които да изпълняват предназначението си.

Още преди да се роди дъшеря ми, бях решена, че с нея ще ползвам многократни пелени. Mногообразието от видове и марки многократни пелени, ме накараха да пробвам много варианти. В последствие се оказах и с куп ненужни пелени. За съжаление, много от тях пропускаха и затова бяха слагани броени пъти. Да, ползването на многократни пелени си има особености с които трябва да се съобразим!

След купищата пелини, с които не постихнах желаният резултат реших да направя нов дизайн, решаваш проблемите на всичките ми несполучливи опити но и съобразен с нуждите на подрастващото бебе.

Та, какво промених в пелените който ще намерите оттук? 😊

💫 Обточване по цялата дължина на пелената с веревна лента – запазва по-дълго живота пелената, предпазва от протичане и по-красиви пелени!

💫 Двоен маншет около крачетата – бебенца, които са предимно в легнало положение или за през нощта, пелените с двоен маншет – предотвратяват евентуални протичания! Когато детето се изправя или вече ходи са подходящи и модели без двоен маншет.

💫 Широк отвор за поставяне на подложки. Сравнено с други пелени, пелените от тип “Джоб”, имат широк отвор за поставяне на подложката. Това е много удобно и за хора с по-едри ръце, като татковците, например! 😊

💫 Велкро закопчаване в пелените за новородени – новородените бебенца имат малки кръстчета, на които, често не прилепва добре пелената, ако закопчаването е с копчета. Това предразполага протичане откъм кръстта. Затова за новородени е препоръчително пелените да са с велкро закопчаване!

💫 Мек, бързосъхнеш полар, който пропуска течността в едната посока, а детската кожа остава суха.

💫 Регулируем размер на пелените – промяна на дълбочината на пелената посредством три или четири реда копчета.

💫 Закопчаване посредством два реда копчета – единият е за по-добре прилепване около крачетата, а с другият за регулиране около кръста. В дългосрочен план, закопчаването с копчета(тип тик-так) е много надеждно във времето на живот на пелената.

💫 Естествени материи – пелената от тип “Всичко в едно” е се продава с два броя, трислойни пришити подложки от естествен бамбук. Пелената от тип “Горни гащи” позволява да се ползва с подложки, по наш избор на материите.

💫 Многообразие от цветове и шарки. Всеки ще намери своят избор!


Пелените са произведени в Китай, спазвайки честни и справедливи условия на труд.

Защо да ползваме пелени за многократна употреба?

Многобройни са предимствата за ползването на многократни пелени! 😊

🌲 Щадящи природата

Памперсите за еднократна употреба са вредни за околната среда и са едни от основните пълнители на сметищата! Всяко бебе, носещо памперси за еднократна употреба, може да генерира до един тон отпадъци в депата преди двегодишна възраст. Приблизителното време за разграждане на еднократната пелена е 500 години!?!

Друго преимство е, че твърдите отпадъци се озовават там, където трябва да бъдат – в канализацията! Това спомага за предотвратяване на зарази и паразити по околната среда.

💰 Спестяват пари

Въпреки, че първоначалната инвестиция може да изглежда висока, дългосрочните ви спестявания са значителни! Когато купувате памперси за еднократна употреба, Вие изхвърляте пари при всяка смяна на памперса. Точно колко спестявате, ще варира в зависимост от това каква марка пелени за еднократна употреба (не) купувате и какви многократни пелени ползвате. Една проста сметка ще ви докаже, че многократните пелени се изплащат доста преди първата година на бебето. Едно дете до приучване на гърне, ползва около 5000 памперса. Ако приемем, че цената на един памперс е 0,40лв, то до това време родителите харчат 2000лв за памперси, които изхвърляте в боклука. 

Дори и да не ползвате многократни пелени през цялото време, пак ще спестите много!

🌱 Здравословни  

Когато ползвате многократни пелени, вие също избирате да контролирате кои вещества докосват деликатната кожа на вашето бебе. Многократните пелени не съдържат вредни химикали, които могат да се открият в някои памперси за еднократна употреба.

Многократните пелени предотвратяват запарването, което води до урологични и гинекологични проблеми.

Многократните пелени, спомагат за естественото разкрачено положение на крачетата, което подобрява луксацията на тазобедрената става. При дисплазия, се изписват профилактично за да се избегнат евентуални проблеми с детето.

🌳 Устойчиви

Пелените за многократна употреба могат да се ползват от раждането до приучването на гърне! Възможно е да се използват и за вашето второ дете, ако се прилагат правилни грижи. Това елиминира втората цена за първоначалната инвестиция и Ви спестява още повече пари! Има множество видове многократни пелени, но независимо от стила, който сте избрали, цената на многократните пелени е значително по-малка от еднократните, в дългосрочен план.

Устойчиви във времето …

❤️ Удобни

Многократните пелени се правят по дизайни, създадени предимно от родители и решаващи проблеми! Обикновено това означава, че те вършат “работата” за която са предназначени. Многобразиято от материи при изработката им, ги прати невероятно меки и практични!

Ако ви свършат чистите пелени – хвърлете ги в пералнята! Ако изчерпате консумативите за еднократна употреба, ще трябва да отидете до магазина. Когато сме с деца, няма такова нещо като „бързо пътуване“, за да направите каквото и да било, навсякъде и по всяко време.

💩 Подпомагат приучаването към гърне

Еднократните пелени държат децата твърде сухи всеки път, когато се намокрят. Вашето дете не осъзнава собствените си телесни функции! С многократната пелена детето ви ще усети, когато се намокри и така свързва своите телесни пориви с резултата.

🧚‍♀️ Красиви

Многократни пелени има в изобилие от цветове, щампи и дизайни, които се харесват за всеки вкус!

Химикали в еднократните пелени

Замисляли ли сте някога от какво са изработени някои памперси за еднократна употреба? Как станаха толкова бели? Как успяват да абсорбират толкова много?

Пелените за еднократна употреба са пълни с химикали. Ето преглед на вредните токсини в еднократните пелени, на които е изложено вашето бебе:

Токсични отработени газове – лабораторни тестове, направени от лабораториите на Андерсън в Уест Хартфорд, Върмонт установиха, че отделените газове, отделяни от пелени за еднократна употреба, отделят няколко химикали, които са токсични за дихателните пътища. Проучването посочва, че пелените за еднократна употреба трябва да се разглеждат като един от факторите, които могат да причинят или да изострят астматичните състояния.

Хлорен газ и хлорен диоксид – Материалите за еднократна употреба са направени предимно от мека пухкава маса, която се произвежда чрез химическа обработка на дървесни влакна. Пулпата претърпява процес на избелване и омекотяване, когато е изложен на избелващи вещества на основата на хлор, като хлорен газ и хлорен диоксид.

Органохлориди – Странични продукти, произведени и изпуснати в околната среда по време на производството на пелени за еднократна употреба. Те се намират в големи количества в отпадъчни води, отделяни в околната среда, и остават в малки количества в самия хартиен пух.

Диоксин – органохлорид, който се нарича най-токсичното вещество, което някога е произвеждано и е свързано с вродени дефекти, спонтанен аборт, рак и генетични увреждания. Този химикал остава в хартиен пух в малки количества и никой не знае точно колко излагане на диоксин е необходимо за развитието на болестта, но е токсичен в много малки количества.

Натриев полиакрилат – Това вещество се намира в пухкавия слой на памперсите за еднократна употреба и превръща урината на бебето в гел. Този химикал поглъща 100 пъти теглото си в течност и прави еднократна употреба много абсорбираща. Този химикал е свързан със синдрома на токсичен шок при употреба на тампони и е бил свързан с тежък обрив от пелени и кървене на многогодишни и скротални тъкани. Това химично вещество изтласква течност толкова силно, че екскретира човешка тъкан.

За разлика от това, няколко десетки многократни пелени за деликатната кожа на вашето дете, (в сравнение с около 5 000 памперса за еднократна употреба), са безопасна и отговорна алтернатива на здравето на вашето дете.

Източник : https://mother-ease.com/blogs/bump-bottom-beyond/the-cloth-diapering-expert-series-why-cloth-diapering https://wholesomechildren.com/toxic-chemicals-in-disposable-diapers/

Протичане на многократни пелени

За начинаещите ползватели на многократни пелени, един от най-неприятните моменти е ако пелената пропуска! За тези случки – има различни причини. В схемата – долу, съм отбелязала насочващи въпроси. 😊-

Най-важните въпроси на които трябва да отговорите са – откъде и кога протича многократната ми пелена?

когато бебето спи настрани

Ако памперсът ви през нощта изтича само когато бебето спи настрани, първо се уверете, че ползвате пелена подходяща за през нощта или пелена тип джоб с двоен маншет! Поради наличието на двоен маншет – тези пелени позволяват плътно прилепване около сгъвката на крачето и при правилно закопчаване, не би трябвало да има проблем. Добре е първо да закопчеете копчетата на крачетата, а после на кръстчето. Уверете се че копчетата са щракнати нито твърде хлабаво, нито твърде стегнато.

Добавихте ли достатъчно подложки за попиване през нощта? Прогизнали ли са всички подложки на сутринта? През дългият период от време, трябва да има достатъчно абсорбиращи подложки!

Ако желаете бебето да спи цяла нощ с една пелена, то тогава, не се препоръчва допирът до естествени подложки(бамбук, коноп)! Тези материи държат влага на деликатната бебешка кожа и може да предизвикат зачервяване!

Най-подходящи подложки за нощно ползване са въгленови подложки с двоен маншет, които за допълнителна защита е добре да се ползват извън джобът. Вътре в джоба на пелената, се добавят подложки от всякакви материи – микрофибър, бамбук, коноп!

Ако имате момче, отделете време и за да се уверите, че е насочено надолу, а не отстрани.

от крачетата

Ако пелената ви изтича от краката, то най-вероятната причина е недобро прилепване, препълване или разхлабване на ластиците.

Първо проверете прилепването на пелената си, за да сте сигурни, че ластиците са прилепнали в бикини линията. Идеята е ластиците да обиколят сгъвката на крачето. Ако не, опитайте да регулирате прилепването, проверете закопчаването.

Ако препълвате памперса с твърде много вложки е възможно да се получава луфт около крачетата. Ако ви трябват повече вложки ползвайте пелена с двоен маншет около крачетата, която позволява поставянето на по-голям брой подложки.

Ако пелената е добре прилепнала, но все още има течове от краката, това може да е проблем с бавно попиване или натрупване на препарати по попивната повърхност, поради което течността да не се абсорбира достатъчно бързо в пелената, което позволява той може да премине дори през най-малкия отвор между крака и пелената.

Ако използвате само бавно абсорбиращи вложки, като въгленова или микрофибърна, опитайте да добавите по-бързо абсорбираща вложка от естествени материи – бамбук, коноп, памук, тензух.

от кръста

Ако течът идва от кръста или отзад в горната част на пелената, причината вероятно е че имате момче и пенисът му е насочен нагоре.

Проверете дали сте закопчали прекалено хлабаво оргоре пелената, дали сте добавили достатъчно попивателни подложки или дали върху пелените няма натрупване от перилен препарат.

от шевовете не пелената

Този проблем е отстранен при пелените Sevismile, защото са проектирани така, че на няма етикети зашити директно за непромокаемото покритие.

При някои други пелени може да има проблем с изтичаща течност от шевовете на прободено непромокаемо покритие PUL.. Ако пелената ви е чисто нова, може да не е била „запечатана“. За да го запечатате, изсушете го в гореща сушилня за около 15-20 минути. Това е така, защото пробождането на иглата от шевната машина създава дупки, които трябва да бъдат запечатани. Повечето по-големи търговци на дребно продават пелените си предварително запечатани, но понякога може да се случи нещо, а по-малките операции с памперси може да не запечатат предварително пелените им.

от наранено непраомокаемо покритие

В този случай пелената става негодна за ползване!

Памперсите за еднократна употреба и околната среда

Пагубно е въздействието на памперсите за еднократна употреба върху околната среда!

Няма широко достъпни опции за рециклирането на еднократните пелени! Към тях се добавят и опаковките им, кърпички за еднократна употреба и торби за боклук. Така памперсите и опаковките им се озовават в сметище, където ще седят около 500 години!

Еднократните пелени и опаковката им съдържат пластмаса , която ще отиде на сметището и във водната система!

Къде попада фекалната маса?

Според указанията за употреба на еднократните пелени, фекалната маса трябва да се отстрани в тоалетната чиния, преди да се изхвърлят, но въпреки това по-малко от половин процент отпадъци от еднократните пелени отиват в канализацията.

Еднократните пелени са третият по големина консуматор на сметищата и представляват 4% от твърдите отпадъци. В домакинство, което използва еднократни пелени, те съставляват 50% от боклука.

Еднократните пелени създават 60 пъти повече отпадъци и за производството им се изразходват 20 пъти повече суровини, като нефт и дървесина.

Производството и употребата на еднократни пелени изисква 2.3 пъти по-голям разход на вода от многократните.

Над 136 кг. дървесина, 23 кг. петролни продукти и 9 кг. хлор се изразходват годишно за производството на еднократни пелени за ЕДНО БЕБЕ.

През 1991 г. е направен опит за рециклиране на еднократни пелени в Сиатъл, включващ 800 семейства, 30 детски градини, 1 болница и предприятие за рециклиране, за период от една година. Заключението на Проктър&Гембъл е, че рециклирането на еднократни пелени не е икономически осъществимо по никой параграф. 

В домакинство, което използва еднократни пелени, те съставляват около 70% от боклука.

В допълнение към отпадъците, има и други въздействия върху околната среда от памперса за еднократна употреба.

Пелена за еднократна употреба е изработена от дървесна маса и синтетични материали. Абсорбиращото ядро ​​обикновено е направено от дървесна маса и натриев полиакрилат, с вътрешен слой от полипропилен (и евентуално аромати).
Самото производство на дървесна целулоза използва много вода и създава допълнителни отпадъци, които трябва да бъдат третирани на място. Някои от по-екологичните пелени за еднократна употреба са направени от растителен материал (като пшеница или царевица).
Повечето (но не всички) пелени за еднократна употреба са избелвани в процеса, за да станат бели.
Голяма част от популярните марки за памперси за еднократна употреба се правят тук в САЩ или в близкото Мексико, но някои марки заявяват, че са изработени от домашни и вносни материали. Трябва да вземете предвид транспортните и петролните въздействия за транспортиране на суровините и крайния продукт.
Както можете да видите, има много други фактори, участващи в производството и дистрибуцията на памперс за еднократна употреба, който създава неизмеримо въздействие върху околната среда. Не всички пелени за еднократна употреба ще имат еднакво въздействие върху околната среда.

Източник : https://mother-ease.com/blogs/bump-bottom-beyond

error: Content is protected !!